Влада Олександрії вперто намагається звільнити місцевого керівника ведення реєстру виборців

18.08.2016 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/articles/10613-vlada-oleksandriyi-vperto-namagaetsya-zvilniti-miscevogo-kerivnika-vedennya-reestru-viborciv

Влада Олександрії вперто намагається звільнити місцевого керівника ведення реєстру виборців

Вислів «не важливо як голосують, важливо як рахують» в українській історії не один раз доводив свою справедливість. Мова, звісно, про те, як під час виборів політики намагаються маніпулювати волевиявленням громадян. Одним із таких способів є намагання втручатись у реєстр виборців. До речі, саме створення реєстру виборців свого часу значно скоротило брудні можливості людей, що рвуться до влади із використанням будь-яких засобів. В Олександрії, де здавалось би політичні пристрасті нехай і не остаточно вляглися, але притихли, приховане відлуння імовірного виборчого процесу в масштабах країни та міста, вже відчувається. Ми вже писали про те, що начальника відділу ведення Державного реєстру виборців Олександрійської міської ради Андрія Андрієнка напередодні імовірної парламентської чи місцевої виборчої кампанії хочуть звільнити. Ми розповідали, що є підозра у необ’єктивності влади, яка шукає не кращого фахівця, а лояльнішого виконавця її волі. Тоді на столі міського голови лежали підготовлені подання про дисциплінарні стягнення, які можуть потягнути за собою звільнення з посади. Нині ситуація добігає розв’язки. Зазначені подання вже матеріалізувались в дві догани, під час оголошення яких міська влада пішла у відкритий конфлікт, нехтуючи, як і неодноразово до цього, діючим законодавством.

Незаангажованість, як правопорушення

Варто сказати про те, що А. Андрієнко, як звичайний посадовець, працював в органах місцевого самоврядування на різних посадах ще з кінця 90-х років. До речі, прийшов він працювати в Олександрійську мерію саме за часів першого мерства Степана Цапюка. І саме С. Цапюк неабияк відстоював А. Андрієнка, коли той, проробивши в мерії усього декілька днів, потрапив під колеса української Феміди. Справа була в тому, що А. Андрієнко перед прийняттям на роботу в міськраду забув подати декларацію про доходи. А про необхідність зробити це йому, на той час не наділеному досвідом, в мерії ніхто не підказав. До речі, як і ще майже десяти іншим новоприйнятим працівникам. Разом з іншими він одразу був задокументований працівниками місцевого ВБОЗу, які склали адміністративні протоколи про порушення спеціальних обмежень, визначених антикорупційним законодавством. Наслідками складання і проходження цих протоколів в суді була заборона подальшої роботи на посадах в органах місцевого самоврядування і на держслужбі. Саме тому тоді виходив з себе С. Цапюк, адже усі прийняті на роботу люди фактично запрошувались туди ним, тобто були його людьми. Попри проходження корупційних протоколів у судах, С. Цапюк тоді не всіх звільнив з роботи, в тому числі і А. Андрієнка. Суд і правоохоронці не захотіли дожимати мера і попросту закрили тоді на це очі.

З того часу А. Андрієнко обіймав посаду керівника відділу, який переймався комп’ютерними технологіями в міськраді. Потім чимало часу присвятив роботі у відділі ведення державного реєстру виборців. Членом партій не був, як і депутатом чи керівником партійного осередку. Майже ідеальна кар’єра для посадовця, який обрав своєю роботою саме виконання обов’язків для громади. Але саме ця незаангажованість чи зміна вектору з прихильності меру на неухильне дотримання обов’язків без будь-яких переваг до когось чи навіть симпатій схоже тепер і дається взнаки.

Сценарій для влади

Проблема полягає у тому, що замість зразкового службовця, очільника місцевої організації профспілки держслужбовців, А. Андрієнко в одну мить (як по завчасно написаному сценарію), перетворився у дуже поганого керівника.

Міська влада з цього питання ухиляється від будь-яких коментарів. Проте ситуацію нам прокоментували представники профспілки області, які були присутні на профспілковому засіданні з цього питання. Як з’ясувалася, ініціатором перевірки була заступник мера Л. Давиденко, яка на той час виконувала його обов’язки. Потім чомусь перевіркою займалась та нібито знайшла помилки секретар міської ради О. Богоявленська. Далі досліджувати роботу керівника відділу «з ентузіазмом» узялись члени спеціальної комісії, яку очолив керуючий справами виконкому міськради В. Чеботарьов. Комісія швидко почала все перевіряти, хоча компетенції такої, здається, взагалі не мала. Але це не було вже важливим. Комісія склала акт, яким підтвердила висновки про нібито знайдені порушення. Так би мовити службове розслідування виявило помилки й неточності у формуванні звичайних і спеціальних виборчих дільниць. Але пояснень самого начальника відділу комісія чомусь отримати не захотіла і навіть не намагалась зробити це, як це повинно бути під час службових перевірок. А от керівник відділу готовий був їх надати у будь-який час. Цікавий факт, який наштовхує на певні роздуми. Комісія вимагає лише стягнення щодо А. Андрієнка. Саме ж виправлення нібито виявлених недоліків в межах виборчих дільниць міста владу чомусь взагалі не цікавить. З часу, так би мовити, виявлення недоліків вже минуло півтора місяця, але жодної вказівки на усунення тих «страшних» помилок немає. Чому? Можливо справа у тому, що потрібні були помилки, а не нормалізація процесу після їх виправлення. Можливо те, що треба було знайти винуватого там, де його напевно немає, а не виконати норму закону? Це схоже на кумедну ситуацію, коли б пожежні, прибувши на місце події, замість гасіння пожежі розпочали б опитування, чи не бачили того, хто кинув сірник чи недопалок.

За межі міста

Зрештою ситуація вийшла за межі Олександрії, коли так звана комісія з перевірки діяльності А. Андрієнка направила до обкому профспілки для погодження подання про винесення йому доган. І хоча профспілка не погодила накладення стягнень, мер все одно оголосив А. Андрієнку дві догани.

Міський голова, до речі, є прямим роботодавцем А. Андрієнка, але за законом не може звільнити його та навіть накласти стягнення без погодження профспілкового комітету. Іноді складно об’єктивно розсудити у ситуації, коли мова йде про олександрійців, бо чимало з них знайомі один одному. Але коли про незаконність дій проти службовця говорять і в обласному центрі, починаєш думати, що все ж влада стоїть не на боці закону.

Останній номер обласного видання «Народне слово» присвячено питанню очільника олександрійського відділу ведення реєстру виборців. А тема стала настільки обговорюваною, що ми вирішили отримати з цього питання коментар у Віктора Федотова, голови обласного комітету профспілки працівників державних установ.

Профспілка категорично проти

З перших слів – приємна несподіванка, бо, виявляється, профспілковий лідер області є давнім шанувальником нашого видання і виписує біля десяти років олександрійську газету. Він одразу процитував заголовки найрезонансніших публікацій останніх випусків і прокоментував нам ситуацію з опальним для влади керівником відділу реєстру.

«Центральна виборча комісія поставила крапку на тому, що за результатами проведеної перевірки за поданням виконавчого комітету Олександрійської міської ради порушень вимог законів і рішень ЦВК не виявлено. Нагадаю, що саме у цьому вбачала порушення влада. Про це Центрвиборчком проінформував Олександрійського міського голову», – коментує ситуацію В. Федотов.

Ми запитуємо у лідера профспілки: «Що ж взагалі відбувається?» І отримуємо таку відповідь профспілкового керівника: «Все це зроблено умисно. Це стовідсотково. Я у цьому не сумніваюся. Але ті, хто хоче звільнення А. Андрієнка, переставили все місцями. Спочатку зробили документацію про те, що він нібито знаходився на робочому місці у стані сп’яніння. А потім зробили документи проти нього по ЦВК. Але ж спочатку було саме питання по реєстру, по ЦВК. Це було розпорядження мера щодо скарги на уявні неточності по Центрвиборчкому. Але вони ж розуміли і те, що це колос на глиняних ногах. І тоді це зробили другою причиною. Коли все це змінюється місцями, суть подій стає зрозумілою… Все робили поспіхом. Щоб зрозуміло було атмосферу цих подій, скажу, що коли проводили засідання президії профспілки в місті, то там лунали слова громадянки, яка тут у вас ламала мікрофони (імовірно мова про Л. Давиденко, яка спробувала тягнути мікрофон на сесії міської ради – авт.). Вона кричала, що, мовляв, «вы еще посмотрите, еще прокуратура с вами разберется, мол, с фальсификацией». Поліція пробувала розібратися, але вони прийшли, оглянули матеріали та повідомили про те, що немає в чому розбиратися. Якщо така ситуація, що і ЦВК дає інформацію позитивну, і правоохоронні органи, тоді нехай мерія відізве заяву. По А. Андрієнку ситуація зрозуміла: звинуватили, побудували базу на звинуваченнях, дві догани оголосили йому, а тепер поставили питання про звільнення перед профспілкою. Але ж це порушення трудового законодавства. На підставі чого хочуть звільняти? Ми будемо звертатись до суду й оскаржувати такі рішення». Профспілковий лідер налаштований рішуче і схоже на те, що профспілка буде захищати олександрійця у суді в разі потреби. А ми лише можемо додати, якщо уважно прочитати Кодекс законів про працю, виявиться, що якщо профспілка аргументовано протидіє звільненню працівника, то саме мерія виявиться порушником закону. І кого тоді треба буде притягнути до відповідальності? Мера? Схоже на те, що всі ці комісії, які надали висновки меру по липовим звинуваченням, доведеться якось нейтралізувати. Бо зараз не часи Януковича і карна відповідальність за порушення трудового права людини може виявитись неминучою. На тлі цього меру можуть пригадати і приховані подалі за часів його босів-регіоналів незаконні звільнення колишнього директора КП «ТЕЦ» С. Бабенка, головного лікаря міської лікарні О. Перевозніченко та секретаря міськради В. Ставицької, що потягли за собою неабиякі втрати для міського бюджету.

Прихований сенс?

В чому, запитаєте, врешті-решт захований сенс такої боротьби за посаду керівника держреєстру виборців? Це можливо пояснити тим, що невдовзі можуть відбутися не тільки парламентські вибори. А деякі місцеві політики чи, точніше, політикани, захопивши на якісь миті данні реєстру виборців, спробують використати їх так, як це вже свого часу вони використовували. Тоді внесеними змінами до законодавства та оголошеною амністією доля змилостивилась над порушниками кримінального закону і фальсифікаторами волевиявлення громадян. Нагадаємо, головною дієвою особою тодішніх маніпуляцій з волевиявленням городян була ніхто інший, а саме нинішній перший заступник мера Л. Давиденко, яка і зараз, напевно, просто за дивним чи навіть містичним збігом обставин, в самому епіцентрі скандалу щодо А. Андрієнка. Чи варто допускати до такого вдруге? Чи, нарешті, в Олександрії і в Україні почне формуватись звичайна практика нормальних країн, де службовці переймаються не політикою, а лише роботою з неухильним дотриманням закону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: