Чому Кіровоград став Кропивницьким та як допомогли олександрійській профтехосвіті

21.07.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10610-chomu-kirovograd-stav-kropivnickim-ta-yak-dopomogli-oleksandrijjskijj-proftekhosviti

Чому Кіровоград став Кропивницьким та як допомогли олександрійській профтехосвіті

Одразу після бурхливих подій щодо перейменування обласного центру Кіровоградщини, ми вирішили поспілкуватись із народним депутатом України, що представляє у парламенті наш регіон. Саме Олександр Горбунов був автором проекту постанови про перейменування Кіровограду на Кропивницький. Проте не тільки про цю постанову, яка стала топ-новиною України (і навіть інших країн), а й про вирішення поточних проблем життя краю, в тому числі освітян, наша розмова з нардепом.

– Ви є автором постанови українського парламенту про найменування нашого обласного центру за прізвищем Кропивницького. Для Олександрії Кропивницький не чужий персонаж, а навпаки – фундатор театрального професійного українського театру, який неодноразово був в Олександрії і долучався до формування патріотичного світогляду олександрійців, намагався зберегти і відродити українську культуру. Сьогодні є протести одних. Є, навпаки, схвальні відгуки інших щодо нової назви. Як ця історія почалась і чому саме така назва тепер буде у колишнього Кіровограда?

– Звісно, я не міг не спілкуватися, не радитись із громадою з цього питання. І, звісно, не міг діяти у розріз із українським законодавством. Нагадаю, що з питання перейменування (Кіровоград у відповідності до пакету антитоталітарних законів підпадав під перейменування – авт.) законодавство вимагає провести громадські слухання і обговорення. Слухання були проведені в серпні минулого року і тоді на слуханнях не прийшли до спільної думки. В протоколі було відмічено сім імовірних назв обласного центру, які були направлені на розгляд сесії міської ради. Були Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Козачин, Благомир і Ексампей. Міська рада теж не змогла визначитись з єдиною назвою і тому на розгляд профільного комітету Верховної Ради України було направлено ці сім назв. З цього моменту зазначене питання і відповідальність за його вирішення, згідно законодавства, взяла на себе Верховна Рада України. Комітет почав розглядати це питання. Назва Єлисаветград була одразу відкинута, як така, що неможлива для українського обласного центру, тому що ця назва пов’язана з імперською Росією, пов’язана з Новоросією, пов’язана з імперською колонізацією наших земель. Саме тому вона не могла розглядатись. Наступна назва була Інгульськ. Але ж ви пам’ятаєте, яку бурю негативних емоцій «єлисаветградська» громада висловила саме проти Інгульську. Таким чином на розгляд комітету ВРУ були надані різні проекти постанов, підготовлені, зокрема, народним депутатом від БПП «Солідарність» Костянтином Яриничем із назвою Свято-Єлисавет та народним депутатом від «Опозиційного блоку» Сергієм Ларіним – із назвою Єлисаветград. Я, в свою чергу, запропонував назву Кропивницький. Я спілкувався із представниками громадських організацій і політичних партій в області та збирав думки серед колег. На мою думку, саме така назва – Кропивницький може стати об’єднуючою. Дійсно, ця назва пов’язана з історією міста. Нам легше розробляти і впроваджувати креативні ідеї для нашого обласного центру, будувати його навколо театрального мистецтва, навколо мистецтва взагалі. Я вже говорив про те, що я дуже хотів би, щоб місто стало мистецькою столицею України. Тому саме назва Кропивницький. Ми проводили свої дослідження, і якщо не може бути назви Кіровоград, якщо не може бути назви Єлисавет, тоді більшість вважає, що кращим варіантом є назва Кропивницький. Саме тому я вніс проект постанови про перейменування Кіровограда на Кропивницький, який всі, хто мав бажання, підтримали. 15 липня саме ця постанова була прийнята українським парламентом (Детальніше про те, хто такий Кропивницький і яка його роль в історії української культури читайте тут).

 – Але назва області залишається колишньою?

– Поки що так. Сьогодні проведено громадські слухання в області, на яких більшість громад районів висловилась за те, щоб назва області була однойменною з назвою обласного центру. Зрозуміло, що наступний крок, як цього і вимагає закон, – це перейменування області. Я думаю, найближчим часом ми підготуємо всі відповідні документи для того, щоб подати їх на розгляд. Проте тут довша і складніша процедура, адже потрібно вносити зміни до Конституції. Це – триста голосів. Але, я так думаю, що до кінця року ми цю процедуру пройдемо. І область теж буде, я сподіваюсь, Кропивницька.

 – Стало відомо про те, що бюджетний комітет, де ви працюєте, ухвалив рішення про підтримку професійно-технічної освіти в Олександрії?

– Логіка бюджету 2016 року полягає в тому, що професійно-технічні училища повинні фінансуватись з місцевих бюджетів, тобто там, де вони, як правило, розташовані, у містах обласного значення. Декілька днів тому урядом була прийнята постанова, яку ми затвердили на бюджетному комітеті Верховної Ради, за якою 97,8 млн. гривень надається на фінансування професійно-технічної освіти України. Є кричущі випадки, коли місцеві бюджети не можуть профінансувати ці видатки. З цих коштів доволі велика сума в 8,1 мільйонів грн. – це для ПТУ Олександрії. Ми довго працювали з профільним комітетом по освіті і науці, довго довелось переконувати і Кабінет Міністрів України. Були різні думки, різні депутати намагались лобіювати свої області, але сьогодні вдалось ухвалити саме таке рішення. Проте це рішення не врятує ситуацію вцілому, адже потрібно шукати шляхи модернізації професійно-технічної освіти, шляхи фінансування закладів.

Ми розмовляли з цього приводу із Лілією Гриневич (міністр освіти і науки України – авт.). Маємо сьогодні зустрічі з цього питання із науковцями. Будемо у серпні-вересні працювати над варіантами вирішення даного питання.

– Дякуємо за інтерв’ю.

P.S. Незадовго до завершення четвертої сесії українського парламенту, відоме видання «Слово і Діло» склало рейтинг найбільш відповідальних та безвідповідальних депутатів Верховної Ради України восьмого скликання.

У цьому рейтингу, опублікованому виданням, у двадцятку найвідповідальніших увійшов лише єдиний представник від Кіровоградщини – саме народний депутат України Олександр Горбунов, який сумарно отримав 50%. Найвищий же рейтинг серед 450 українських нардепів склав 64%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: