Субсидії і ціна на газ у квітні: запитання читачів, відповіді чиновників та рекомендації юристів

21.04.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10592-subsidiyi-i-cina-na-gaz-u-kvitni-zapitannya-chitachiv-vidpovidi-chinovnikiv-ta-rekomendaciyi-yuristiv

До редакції видання неодноразово звертались і звертаються жителі міста щодо питань нарахування і перерахування субсидій та вартості сплати за газ у перехідний період з опалювального на міжопалювальний період. Заяви різних чиновників на різному рівні містять далеко не однакові відповіді. За консультацією з питань, які задають читачі нашого порталу, ми звернулися до Кіровоградської обласної державної адміністрації, а з отриманою відповіддю чиновників – за рекомендаціями до фахівців юриспруденції.

Отримана нами відповідь дещо прояснює ситуацію, проте не вичерпує запитань у суто юридичній площині, остаточну відповідь на які, напевно, може надати лише суд під час конкретного судового спору. Наші запитання та відповідь на них спеціалістів ОДА, а також рекомендації юристів ми пропонуємо вашій увазі:

Запитання:

1. Тарифи на комунальні послуги періодично зростають. Як нещодавно на воду та електрику. Іноді це відбувається з середини місяця, як, наприклад, з водопостачанням і водовідведенням з 15 лютого. Чи здійснюється при цьому перерахунок розміру субсидії та коли? Чи змінюється при цьому обов’язковий платіж?

2. Кабінетом Міністрів України встановлено пільгову ціну в розмірі 3,60 грн. за 1 кубічний метр газу в межах соціальної норми. Крім того урядом змінено соціальну норму в споживанні газу: відтепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а  1200 кубометрів на весь опалювальний період. Як дослівно зазначив ЗМІ восени 2015 року прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк: «Зараз  ми виділяємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а на кожну домівку виділяємо 1200 кубічних метрів газу на весь опалювальний сезон – на 6 місяців».

В той же час постановою Кабінету Міністрів України № 74 від 2 березня 2015 року, що наразі є чинною, опалювальний період для населення, що використовує природний газ для опалення приміщень, визначено в період з 1 жовтня по 30 квітня включно. Тобто сім місяців на рік, а не шість. За якою вартістю газу обчислювати суму розрахунків за спожитий газ в межах опалювального періоду, як з врахуванням призначеної субсидії, так і для сплати без субсидії? Наприклад, в останньому місяці опалювального періоду – квітні, якщо до цього впродовж опалювального періоду вичерпано соціальну норму споживання газу в 1200 кубічних метрів?

Відповідь:

Житлові субсидії надаються згідно з Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями) (далі – Положення).

Відповідно до пункту 4 Положення, субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Відповідно до пункту 14 Положення субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

– на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня;

– на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.

У разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, здійснюється перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення без звернення громадян.

Обов’язковий відсоток платежу визначається за певною формулою згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1156 «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії» (із змінами) (далі – Постанова) і залежить від доходу сім’ї, її складу та прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Згідно з пунктом 1 Постанови розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розмір субсидій визначаються окремо на кожний вид послуг.

При цьому розмір витрат на оплату послуги визначається пропорційно частці вартості цієї послуги у загальній сумі вартості житлово-комунальних послуг.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2015 року № 872 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту громадян для цілей надання населенню житлових субсидій на оплату природного газу» у період з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року (включно) обсяг природного газу за пільговою граничною роздрібною ціною на природний газ, який використовується побутовими споживачами для індивідуального опалення або комплексно (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води), розподіляється помісячно рівними частинами.

За інформацією Дочірнього підприємства «Центргаз» відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758 «Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносин у перехідний період)» в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 року № 234 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 року № 758», ціна на природний газ для індивідуального опалення або комплексного використання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) становить – 7,188 грн. за 1 куб. метр, крім обсягів до 1200 куб. метрів, що використані за період з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року (включно), за ціною 3,6 грн. за 1 куб. метр.

Таким чином, за спожитий в квітні 2016 року газ необхідно сплачувати за ціною 7,188 грн. за 1 куб. метр, незалежно від того вичерпано чи ні обсяг 1200 куб. метрів, на який впродовж періоду з 01 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року діяла пільгова ціна 3,60 грн. за 1 куб. метр.

З отриманої нами відповіді чиновників можемо певні речі констатувати, а після спілкування з юристами – і дещо порекомендувати читачам.

По-перше, у разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, не треба одразу бігти до органів соцзахисту для здійснення перерахунку розміру субсидії. Адже у межах встановленого терміну її призначення перерахунок субсидії органами соціального захисту населення здійснюється самостійно без звернення громадян. Проте, все ж таки рекомендуємо громадянам періодично проводити звірку в абонентських відділах підприємств, що надають комунальні послуги. І в разі виникнення запитань чи непорозумінь після цього звертатися за роз’ясненнями щодо конкретної індивідуальної ситуації до органів соцопіки.

По-друге, попри фактичне декларування владою опалювального сезону в період з 1 жовтня по 30 квітня включно, що фактично означає розповсюдження його і на квітень місяць в тому числі, все ж таки рекомендуємо обліковувати пільговий обсяг в 1200 куб. метрів газу з відповідною оплатою з 1 жовтня до 31 березня, аби щодо нього, за думкою чиновників, таки діяла пільгова ціна в 3,60 грн. за 1 куб. метр спожитого газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: