В Олександрії почалась місцева виборча кампанія: перші засідання і перші ризики

10.09.2015 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/articles/10547-v-oleksandriyi-pochalas-misceva-viborcha-kampaniya-pershi-zasidannya-i-pershi-riziki

Центрвиборчком протримав інтригу до останнього дня: лише у понеділок, 7 вересня, стали з’являтися тексти додатків до постанов ЦВК щодо складу місцевих виборчих комісій. Фактично, з початку роботи комісій починається і виборчий процес, який поступово набирає обертів. Спробуємо зібрати до купи всі найважливіші повідомлення про початок кампанії, які без сумніву можуть серйозно вплинути на вибори, як в місті, Олександрійському районі, так і в області в цілому.

Хто відповідатиме за вибори

Олександрійська міська виборча комісія складається з представників дев’яти партій. Головою комісії призначено Олександра Іваня («БПП «Солідарність»), заступником голови комісії – Вікторію Олійник (Радикальна партія), а секретарем – Євгена Пономарьова («Самопоміч»).

Членами Олександрійської міської виборчої комісії є: Світлана Богословська, Олександр Цісаренко – «Народний фронт», Микола Бугрій, Валентина Гарець – «Батьківщина», Олександр Коновалов, Віктор Самойленко – «БПП «Солідарність», Світлана Кравченко, Ірина Суха – «Самопоміч», Світлана Ніколаєва «Радикальна партія», Леонід Павук «УДАР», Валерій Боровський «УКРОП», Ірина Богачова, Валентина Вечірко, Юлія Іванченко – «Опозиційний блок», Ольга Чумак «Соціалісти».

В Олександрійській районній виборчій комісії головою призначено Анатолія Курупа («БПП «Солідарність»), заступником голови – Ніну Лазаренко («Народний контроль»), секретарем – Олександра Давидова («Укроп»). Слід зазначити, що А. Куруп був одним з очільників комісії під час минулих парламентських кампаній та президентських виборів.

Узурпація чи звичайна незгода

7 вересня в приміщенні Олександрійської міської ради ОМВК зібралася на засідання, на якому були присутні 17 з 18 членів комісії. Голова комісії Олександр Івань («БПП «Солідарність») зачитав присутнім права та обов’язки членів виборчої комісії, після чого кожен член комісії склав присягу, обіцяючи у своїй роботі дотримуватись Конституції України та чинного законодавства. Далі члени комісії приступили до розгляду порядку денного.

Першим питанням було призначення трьох членів комісії на постійну роботу. Як відомо в комісіях такого рівня є члени комісії, які щоденно за офіційну заробітну плату виконують обов’язки члена комісії. Таким чином, на них покладається найбільший тягар, як відповідальності, так і повноважень, адже саме через так званих звільнених членів комісії проходить більша частина документів, ухвалюються технічні, і не тільки, питання.

Серед керівництва комісії на роботу на постійній основі погодився лише голова комісії О. Івань. Секретар Євген Пономарьов («Самопоміч») повідомив про неможливість працювати на платній основі, але вказав, що політична сила, яка подала його кандидатуру, ініціюватиме заміну. Заступник голови комісії Вікторія Олійник (Радикальна партія) також повідомила про неможливість працювати на постійній платній основі.

За вакантні посади із офіційною заробітною платою розпочалася жвава дискусія між представниками «БПП «Солідарність» та «Опозиційного блоку». Представники президентської партії запропонували на дане місце свого однопартійця Олександра Коновалова, в той час як це рішення категорично не підтримали представники «Опоблоку». Останні висунули свою кандидатуру – Валентину Вечірко, мотивуючи це тим, що вона має більший досвід роботи в виборчих комісіях, ніж кандидат від «БПП «Солідарність». Аргумент з одного боку сумнівний, адже і представник «Солідарності» має досвід роботи в окружній комісії. Як стало відомо потім, крім згаданих кандидатур, пропонувались і інші члени комісії на відповідні посади, проте голова комісії О. Івань не забажав навіть ставити на голосування альтернативні пропозиції, просто ігноруючи їх. Своє небажання ставити альтернативні пропозиції на голосування голова комісії пояснює тим, що він впевнений лише в О. Коновалові, тому поки що буде працювати самостійно, а потім спробує знову і знову пропонувати виключно уподобану ним кандидатуру члена комісії на звільненій основі.

Якщо пропозиція голови комісії все одно буде схвалена більшістю, якої поки що не набирається, тоді пропрезидентська партія «Солідарність» матиме абсолютну більшість серед складу комісії, що працюватиме постійно і, очевидно, намагатиметься контролювати весь виборчий процес у місті.

Крім того, оскільки секретар комісії, без підпису якого не може бути складено жодного серйозного документу комісії, теж планує працювати в комісії поки що не на постійній основі, керівництво ОМВК може опинитися в руках однієї політичної сили. Це, ймовірно, може порушить принцип неупередженості під час роботи комісії та підготовки рішень цього органу влади.

У підсумку дискусії відбулось голосування, в результаті якого жодна з кандидатур не набрала необхідної кількості голосів, тому на даний час єдиним членом комісії на постійній платній основі буде працювати голова – Олександр Івань.

Також члени комісії визначили графік роботи Олександрійської міської виборчої комісії. Вона буде працювати з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години, в суботу та неділю – з 10 до 14 години. Проте час роботи комісії може змінюватися в залежності від обставин та потреби.

Район працює за планом

8 вересня в актовій залі Олександрійської районної держадміністрації відбулося перше засідання Олександрійської районної виборчої комісії. На засіданні були присутні всі 18 членів комісії.

На початку засідання голова комісії Анатолій Куруп звернувся до членів комісії та закликав їх забути про власні амбіції та політичні уподобання для проведення чесних та прозорих виборів. Після цього члени комісії склали присягу та приступили до розгляду порядку денного.

В районній комісії ні розподіл обов’язків між головою комісії та секретарем, ні затвердження посад на оплатній основі не викликали дискусій – ними стали відповідно голова, заступник та секретар виборчої комісії.

Районна виборча комісія працюватиме у робочі дні з 9 ранку до 18.00, а в суботу та неділю – з 10:00 до 14:00 години. Крім того, був визначений штатний розпис технічних працівників комісії.

Всі рішення районної виборча комісія ухвалила одноголосно. Наостанок було вирішено наступні засідання ОРВК призначати на 15.00.

Хто є хто?

Після перших засідань, які фактично дали старт виборчим процесам в Олександрії та районі, можна проаналізувати склад комісій і спробувати зрозуміти, хто чий, хто у міському виборчкомі представлятиме демократів, а хто – «стару» владу.

Члени міської виборчої комісії фактично наполовину поділені між представниками нинішньої парламентської коаліції та прихильниками екс-Партії регіонів, що нині отаборились у різних політичних проектах.

Голова нинішньої міської виборчої комісії Олександр Івань є представником так званого «демократичного табору», бо брав участь у трьох виборчих кампаніях як член комісії від активіста Євромайдану Зоряна Шкіряка (член комісії на позачергових президентських виборах 2014 року), партії «УДАР» (голова комісії на позачергових парламентських виборах 2014 року) та Християнсько-демократичної партії (президентські вибори 2010 року).

Вікторія Олійник – заступник голови комісії, яка нині представляє партію демократично-патріотичного крила парламенту, Радикальну партію, – раніше представляла на позачергових виборах Президента (2014 рік) Олега Тягнибока. У 2010 році під час президентських виборів була членом комісії від кандидата Юлії Тимошенко. У 2012 році під час парламентської кампанії вона представляла партію «Батьківщина».

Екс-заступник голови минулої міської виборчої комісії, а нині член комісії від Радикальної партії, Світлана Ніколаєва у виборчкомі зразка 2010 року була представником партії «Батьківщина», у 2010 році під час президентських виборів вона представляла кандидата Юлію Тимошенко.

Аналогічно прослідковується прихильність до певних політичних уподобань і в інших членів нинішньої міської виборчої комісії. Наприклад, тих, хто є прихильниками колишньої Партії Регіонів та її сателітів.

Так, Валерій Боровський, який нині представляє партію «Укроп», був заступником голови окружної виборчої комісії під час виборів Президента від партії «Україна-Вперед», яку очолювала Наталія Королевська, майбутній Міністр соціальної політики за керівництва Віктора Януковича, а нині – активний член партії «Опозиційний блок».

Юлія Іванченко представлятиме в окружній виборчій комісії партію «Опозиційний блок», а на позачергових парламентських виборах була представником Партії регіонів. Відомо також, що вона є донькою секретаря міської ради Геннадія Лоцмана, який був одним з місцевих очільників Партії регіонів та ініціатором ухвалення скандального звернення до Віктора Януковича. Нині він є також активним захисником агітаційних наметів «Опозиційного блоку».

Ольга Чумак є наразі представником партії «Соціалісти», але під час позачергових парламентських виборів минулого року представляла ВО «Громада», місцевим керівником якої є «улюблений» владою волонтер Сергій Кульга. До речі, Ольга Чумак є нині чинним депутатом Олександрійської міської ради, членом Партії регіонів і обиралися до депутатського корпусу саме від Партії регіонів.

Якщо порахувати, то можна поділити комісію на представників умовно демократично-патріотичного настрою і тих, хто буде намагатись підтримати на місцевому рівні представників екс-Партії регіонів та її сателітів в новому обличчі під назвою «Опозиційний блок».

«Демократично-патріотичний табір»: О. Івань, В. Олійник, Є. Пономарьов, С. Богословська, М. Бугрій, В. Гарець, О. Коновалов, С. Кравченко, С. Ніколаєва, Л. Павук, В. Самойленко, І. Суха, О. Цісаренко.

Представниками «старої» влади можуть стати: І. Богачова, В. Боровський, В. Вечірко, Ю. Іванченко, О. Чумак.

Ток-шоу і зона комфорту

І остання цікава передвиборча новина. В минулий понеділок, 7 вересня, Кіровоградське обласне телебачення провело ток-шоу «Ми» за участю представників громадськості нашого міста. Обласні журналісти спробували зрозуміти, які питання нині ставлять перед собою олександрійці напередодні виборів. Показово, що у ток-шоу «Ми», в студії якого задаються жорсткі, некомфортні запитання, на які учасники мусять без підготовки реагувати, взяти участь відмовився як нині чинний міський голова С. Цапюк, так і претендент на крісло мера Олександрії з команди губернатора С. Кузьменка Андрій Коломійцев, нинішній очільник Олександрійської райдержадміністрації.

Причини відмови останнього, вочевидь, криються у малому досвіді участі у таких заходах, хоча починати колись потрібно, якщо дійсно прагнеш перемоги. А от причини відмови С. Цапюка, який напередодні заявив, що він не проти знову перемогти на «мерських» виборах в Олександрії, ймовірно, полягають у тому, що міський голова вирішив не переривати своє багаторічне «перебування» у зоні комфорту, де дозволено перебувати лише тим, хто обожнює мера: від «придворних» журналістів до так самих «придворних» чиновників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022255 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022359 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: