Новий діагностичний центр в Олександрії

21.05.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10519-novijj-diagnostichnijj-centr-v-oleksandriyi

В Олександрії розпочав роботу новий сучасний офтальмологічний центр «Офтальмологія-Новомед», який працює на базі Олександрійської районної лікарні. Віднині жителі міста та навколишніх населених пунктів зможуть отримати якісну спеціалізовану медичну допомогу. Наша розмова з лікарем-офтальмологом, кандидатом медичних наук України Світланою Валеріївною Анохіною, що очолює цей новий центр. Декілька слів про нашу співрозмовницю. Після отримання диплому лікаря спеціаліста з офтальмології пропрацювала за фахом більше 15 років. Роботу в державній лікарні поєднувала з приватною практикою. Захистила дисертацію та здобула звання кандидата медичних наук. Брала участь у великій кількості як українських, так і міжнародних наукових конференціях, підвищувала кваліфікацію на курсах та спеціальних класах з обміну науковою інформацією. Пройшла курс стажування у Відні (Австрія) на кафедрі офтальмології Віденського університету, виграла грант та була учасницею престижних Зальцбурзьких медичних семінарів в 2006 році, де викладають провідні офтальмологи США. Світлана Валеріївна розповіла нам про роботу нового центру і про те, як нині сучасна медицина допомагає зберегти зір.

– За кордоном розвинена приватна медицина. Яка ситуація в Україні, в т.ч. офтальмології?

– В різних країнах світу переважання державного та приватного сегменту в галузі медицини різне. Проте за кордоном лікування і в державних медичних закладах не безкоштовне. Його оплачують страхові компанії, лікарняні каси за рахунок внесків громадян чи компаній або сам пацієнт чи його рідні та близькі за відсутності у нього полісу медичного страхування. В Україні домінує державна медицина, бо у нас залишилось чимало фрагментів ще радянської системи управління в багатьох галузях і медицина не виняток. У свідомості людей залишається бажаним отримання безкоштовного медичного обслуговування. Проте повною мірою зробити медицину безкоштовною для пацієнта неможливо в жодній країні світу, бо на це потрібні занадто великі бюджетні видатки. Україна зараз в двозначному положенні: з одного боку це право законодавчо задекларовано на державному рівні, а з іншого боку – бюджетних коштів для цього катастрофічно недостатньо. У нас на базі державних чи комунальних лікарень послуг, що повністю може фінансувати бюджет, насправді залишилось дуже мало і все одно доводиться платити. Ситуація в різних напрямках медицини приблизно однакова.


– Чи можуть приватні медичні заклади частково зайняти нішу, що утворилась?

– Можуть, і незабаром так і буде. Обладнання, що є в державних чи комунальних медичних закладах, поступово зношується, а нове купують не часто. Лікарі ж хочуть працювати на новому сучасному обладнанні та в сучасних умовах, адже вони бачать, як розвивається світова офтальмологія, і багато хто з них дійсно має високий рівень фахової підготовки. Тому зміни обов’язково відбудуться.

– Чим обладнано центр, де ви працюєте?

– В нашому закладі знаходиться нове, сучасне обладнання. На ньому можна продіагностувати всі очні захворювання, всі складні випадки за допомогою сучасних приладів вимірювання, комп’ютеризованого підбору окулярів, сучасного ультразвукового апарату. Також є спеціальний комп’ютерний апарат – периметр – для визначення захворювань сітківки, зорового нерва, глаукоми, а також уражень головного мозку.

– Які послуги можна отримати в центрі, які захворювання можна діагностувати у новому центрі?

– Наприклад, як відбувається у нас підбір окулярів. Це відбувається в декілька етапів. На першому етапі комп’ютерний апарат визначає якої сили скло потрібне в тому чи іншому випадку для покращення гостроти зору На другому етапі пацієнту визначають можливий найвищий зір та, орієнтуючись на дані комп’ютера, проводять перевірку гостроти зору, наявність астигматизму та корегують показники для досягнення індивідуального максимально-можливого результату. На третьому етапі пацієнту пропонують окуляри та проводять пробу на точність підбору. Така методика використовується в західних країнах і є найточнішою.

У нас є сучасний потужний мікроскоп для огляду ока. Також з новинок є комп’ютерний периметр, він дозволяє діагностувати ураження зорового нерва сітківки, в тому числі у дітей, та глаукому, ураження головного мозку, порушення кровообігу, спадкові та генетичні захворювання. Це обстеження дозволяє з високою точністю слідкувати за динамікою процесу. До речі, без нього правильно визначити стадію глаукоми неможливо. Це обстеження є обов’язковим.

Також можна пройти діагностику на новому тримірному ультразвуковому апараті, що має широкий спектр застосування. Він дозволяє визначити, яка міопія у дітей: стабільна чи прогресуюча. Цим апаратом можна визначити наявність крововиливів, розривів в середині ока, відшарувань сітківки, наявність пухлин в оці або за оком. Якщо є проблеми щитовидної залози, то цей апарат дозволяє визначити прихований набряк, який також знижує зір. Ультразвуковий апарат дозволяє ефективно діагностувати всі проблеми, що пов’язані з травмами ока. Своєчасно поставлений діагноз дає можливість зберегти зір. Це можливо, якщо пацієнт звернувся, коли хвороба тільки починає турбувати.


– Чи вважаєте ви тих лікарів, які беруть великі гроші за лікування, кращими спеціалістами, і взагалі хто дасть більш якісну медичну допомогу: приватна чи державна лікарня?

– Якщо ми говоримо про оплату праці лікаря, то, звісно, у державній медицині ми говоримо про неофіційні «подяки чи подарунки». У приватній клініці – це офіційна сплата коштів за послугу. Але і в тому, і в іншому випадку треба спочатку запитати інше: «А за що ж пацієнт платить?» За професіоналізм лікаря? Якщо лікар – дійсно фахівець своєї справи, то в незалежності від того заплатите ви йому чи ні він все одно поставить правильний діагноз та призначить ефективне лікування. Якщо ж ні, то гроші, які ви йому дасте, професіоналом його не зроблять.

– Можливо платять, щоб прийняли без черги, щоб приділили більше уваги?

– Це називається сервіс медичного закладу. Можна, звичайно, сплачувати і за це, але чи завжди після того, як ви це зробили, таки отримаєте бажану увагу? А як ні? Чи ви можете комусь поскаржитись? Зрештою, що ви скажете? Що я дав хабар і за це не отримав бажаного? Після цього наступного разу навряд чи вас вже прийме цей фахівець, та і самі ви до нього, скоріш за все, не звернетесь, бо не задоволені його відношенням.


– Може платять за якісну діагностику та лікування на сучасному медичному обладнанні?

– Якщо це обладнання закуплено державною лікарнею, то, швидше за все, – це бюджетні кошти. Вам не здається логічним те, що діагностика чи лікування з використанням такого обладнання мають бути безкоштовними, адже держава за це вже заплатила? Я вважаю, що краще піти тоді в приватну структуру, де ви заплатите не більше грошей, але отримаєте все одразу: і сервіс, і професіоналізм, і можливість пройти діагностику та лікування на сучасному новому обладнанні.

В державних лікарнях теж працює багато хороших лікарів. Часто саме вони і переходять в приватні структури, або поєднують роботу в обох. Важливою різницею між державною та приватною структурою є інвестиції, бо власники приватних лікарень вкладають в них свої гроші. В наш центр, наприклад, інвестовано чималі кошти на придбання обладнання. Розроблена і діє система чіткого контролю за роботою персоналу. Є високими вимоги до працівників, з якими ми проводимо постійні тренінги, слідкуємо за сервісом, дотриманням стандартів лікування. Лікар отримує зарплату не за те, що просто приходить на роботу, а за те, як якісно він працює.

– Дякуємо за інтерв’ю!


І наостанок ще одна новина від діагностичного центру «Офтальмологія-Новомед». Відтепер на сторінках газети «Городской курьер» та на сайті «Олександрійські новини» ви зможете періодично читати поради лікаря-офтальмолога, кандидата медичних наук України Світлани Анохіної. Тож до нової зустрічі! Будьте здорові!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: